Bölgesel Kellik Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Erkek tipi kellik olarak da isimlendirilen bölgesel kellik pek çok farklı sebepten meydana gelebilir. Çok az görülen bir sorun olmasa da kişinin psikoloji üzerinde olumsuz tesir bıraktığı bir gerçektir. Bölgesel kellik, en kolay tarifi ile saç derisinin muhakkak bölgesinde ağır saç dökülmesi formunda oluşur. Bayan ve erkeklerde bölgesel kellik farklı nedenlerden meydana gelebilir. Bu yazımızda bölgesel kellik nedenleri ve bu sıkıntıya neden olan sebepler ile tedavi yolları hakkında ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.
Bölgesel Kellik Nedir?
Bölgesel saç dökülmesi, kişinin saç derisinde makul bir alanda bulunan saçların dökülmesi ve yerine yenilerinin çıkmaması manasına gelir. Bölgesel kellik, erkek tipi kellik ile özdeşleştirilir. Saç dökülmesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Bunların başında kalıtsal faktör gelir. Pek çok kişi genetik miras nedeniyle saçının makul kısmını kaybeder. Günümüzde erkeklerin sık sık karşılaştığı bölgesel kellik, en değerli dış görünüş sıkıntılarından biri olarak kabul edilir.
Bölgesel kelleşme şikayeti olan şahıslar, ekseriyetle saç ön çizgisinin geriye hakikat çekilmesiyle bu sıkıntıyla karşılaşır. Saç çizgisinin gerilemesi, alın açıklığı ve şakaklarda açılmalar halinde görülür. Ayrıyeten birçok erkek tipi kellikte başın üst kısmındaki saçlar seyrekleşir ve önemli oranda azalma gösterir. Bu cins durumlarda öncelikle bölgesel kelleşmeye neden olan faktörler incelenmelidir. Kan testleri ve hormon testleri yapıldıktan sonra kişinin bölgesel saç dökülmesi meselesine yönelik tedavi uygulanabilir.
Erkek Tipi Kellik Nasıl Olur?
Erkek tipi saç dökülmesi olarak tanımlanan durum; alın çizgisinin geri çekilmesi, şakaklarda ve başın zirve noktasında açılmadır. Kellik belirtileri, ağır formda dökülen saçlarla birlikte yeni saç kökü oluşumunun azalmasıyla ortaya çıkar. Tıbbi araştırmalara nazaran saçlarda günde 100 adet ortasında saç teli dökülmesi olağandır. Fakat bundan daha fazla yaşanan dökülmeler makul bir müddet içinde kelliğe neden olabilir.
Alopesi olarak isimlendirilen kellik, saçta ilerleyici saç teli kaybı olarak tanımlanır. Birinci başta kafa derisinde kusurlar oluşturarak yavaş yavaş gelişen kellik çeşitli bölgelerde ağırlaşabilir. Androjenik alopesi ismi verilen erkek tipi kelliğin fark edilmesi kolaydır. Bu cins saç dökülmesinde alın çizgisi geri açılır ve şakak bölgesindeki saç telleri süratli biçimde dökülür.
Bölgesel Kellik Nedenleri Nelerdir?
Bölgesel kellik sebepleri birçok farklı faktöre dayanabilir. Gerilim ve hormon değişimi üzere içsel faktörler saç dökülmesine sebebiyet verebilir. Birebir biçimde ziyanlı kozmetik eserlerin kullanımı üzere dışsal faktörler de saçlarda azalmaya neden olabilir. Olağanda dökülmesi gereken ölçünün çok üzerinde saç teli kaybı olduğunda bölgesel kellik görülebilir. Uzmanlara nazaran ortalama bir yetişkinin günde 100 civarı saç teli kaybı olağandır. Bunun üzerinde saç teli dökülmesi durumunda kellik durumu oluşur.
Kalıtsal Faktörler
Kalıtsal nedenlere bağlı saç dökülmesi çok yaygın bir halde görülür. Birtakım durumlarda erkeklerde testosteron ölçüsünde kıymetli bir artış yaşanır. Bu durumda kelleşme başlangıcı kaçınılmazdır. Anne ve babadan gelen genlerle birlikte bu faktörler ortaya çıkabilir. Kalıtsal nedenlere bağlı saç dökülmesi çoklukla ergenlikten sonra her yaşta görülebilir. Bu tip saç dökülmesine androjenik ismi verilir.
Kalıtsal kelleşmede birinci başta şakak bölgesindeki saç çizgisi geri çıkar ve seyrekleşme görülür. Anrojenik durumda yalnızca saç yoğunluğu değil birebir vakitte büyüme etabında da bir yavaşlama görülür. Anrogenetik alopesi yani erkek tipi saç dökülmesi sırasında erkeklerde saç telinin çapı ve uzunluğu azalır. Saçlar giderek seyrekleşir ve kellik görünümü ortaya çıkar.
Metabolizma Bozuklukları
Metabolizmaya bağlı kellik otoimmün bozukluk olarak kıymetlendirilir. Erkek tipi kellik nedenleri ortasında bir otoimmün sistemden kaynaklı durumlar oluşabilir. Beden, saç köklerini yabancı husus olarak algılarsa bunlardan kurtulmaya çalışır. Bu fenomenin nedenleri şimdi tıbbi olarak bulunamamıştır. Bu sebeple, beden saç köklerini atmak için saç dökülmesi yarattığında buna karşı tedavi bulunması zordur. Otoimmün kellik, kalıtsal yahut bedenin zehirlenmesine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Endokrin Hastalıkları
Hormonal hastalıklara bağlı kellik, iç salgı bezlerinin fonksiyon bozukluğu durumunda ortaya çıkar. Bölgesel kellik durumunda birinci başta endokrin hastalıklarının ortadan kaldırılmasına odaklanılması gerekir. Bu yüzden saç ekim ve protez saç merkezlerinde hastalara birinci başta kan testi yapılır. Bedendeki hormon istikrarına bakarak endokrin hastalığı olup olmadığı araştırılmalıdır.
Endokrin hastalığa bağlı olarak gelişen saç dökülmesinde saç telleri kuru, mat, seyrek ve incedir. Bedendeki hormon istikrarının bozulmasıyla başlayan kellik, çoklukla başın ardında yahut alnın yanında başlar. Ayrıyeten kaş bölgesinde de seyrelme fark edilir. Tiroid bezi üzere iç salgı bezlerinin atrofisi ile yaşlılarda ağır saç dökülmesi meydana gelebilir.
Aşırı Gerilim ve Depresyon
Yoğun gerilime bağlı saç dökülmesi, çağımızda en çok karşılaşılan durumlardan biridir. Şayet bir kişi uzun müddet gerilime maruz kalırsa, bedenin doğal reaksiyonu olarak saç dökülmesi oluşabilir. Erkekler için az olmayan bu durum, bilhassa günümüzde çalışma ve ömür kuralları düşünüldüğünde giderek yaygınlaşmaktadır.
Yoğun gerilim ve depresyon durumunda başta bulunan damarların biyolojik olarak daraldığı tespit edilmiştir. Gerilim yaşayan kişinin saç köklerine giden besleyici damarlar daralır ve buraya kan akışı zayıflar. Saç bölgesindeki kan akışının zayıflaması yüzünden saç kökleri kâfi beslenmeden yoksun kalır. Şayet bir kişi, birkaç ay devam eden çok gerilim ve depresyon yaşarsa, kellik başlaması kaçınılmazdır. Duygusal yahut sinirsel gerginlik vakit zaman gelip gidiyorsa saç dökülmesi süreksiz olacaktır.
İlaç Kullanımı
İlaçlara bağlı saç dökülmesi, yan tesirden ötürü meydana gelir. Güçlü tesiri olan ilaçların bedende kimi yan tesirleri olduğu unutulmamalıdır. Örneğin antidepresanlar, aspirin, diüretikler ve öbür ilaçlar, yan tesiri olarak saç dökülmesini hızlandırabilir. Hekiminizin yazdığı ilacı kullanmaya başladıktan sonra bu türlü bir yan tesir oluşursa derhal doktora başvurmakta yarar vardır. Bu durumda tabibin diğer bir ilaç yazarak saç dökülmesini ilerlemeden durdurması mümkün olabilir.
Sigara Kullanımı
Sigara tüketimine bağlı kellik günümüzde göz gerisi edilen gerçeklerden biridir. Sigaranın sıhhat açısından ne kadar ziyanlı olduğu uzun müddettir konuşulmaktadır. Bilim adamlarının son çalışmalarına nazaran günde 20 sigaraya yakın sigara içenlerde saçların kıymetli bir kısmı döküldü. Araştırmalar, tütün eserleri kullanıldığında saçın kök kısmındaki saç folikülünün süratle tahrip olduğunu ve dökülmeyi hızlandırdığını kanıtladı.
Bölgesel Kellik Tedavisi
Erkek tipi kellik tedavisi her şahısta farklı teknikler ile yapılır. Bunun için saç dökülmesi belirtilerini fark eden kişinin öncelikle bir doktora müracaatı gerekir. Alopesiye neden olan ögeler belirlendikten sonra gerekli ilaçlarla bölgesel kellik tedavisi yapılabilir. Bir erkekte saç dökülmesinin nedenine uygun halde tedavi uygulanır. Bölgesel kellik tedavisinde uygulanan usullerden kimileri şunlardır:
- Şifalı bitkiler ile kellik tedavisi
- Kozmetik ilaçlarla kellik tedavisi
- Saç protezi yoluyla kellik tedavisi
- Saç ekimi yoluyla kellik tedavisi
- Kök hücre yoluyla kellik tedavisi
Kişinin saç dökülmesine neden olan ögeler belirlendikten sonra bu tedavi prosedürlerinden en uygun olan seçilir ve tedaviye başlanır. Saç ekimi metodu, kellik tedavisine kalıcı bir tahlil oluşturur. Saç ekiminde en çok bilinen ve tesirli olduğu kanıtlanan prosedür FUE saç ekimi tekniğidir. Bölgesel kellik sorunu olanlar da saçın yalnızca makul bölgesine saç ekimi yaptırabilir.