Kalıtsal Faktörler Saç Dökülmesinde Ne Kadar Etkilidir?
Saç dökülmesi günümüzde bayan erkek birçok farklı yaş kümesinden kişinin en büyük şikayetleri ortasında yer almaktadır. Saç dökülmelerine yönelik yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kalıtsal faktörler saç dökülmesinde ne kadar tesirli sorusuna cevap aranmaktadır. Başta genetik faktörler olmak üzere birçok farklı etkenin saç dökülmesine neden olduğu görülmüştür. Bunlardan en kıymetlisi genetik yani kalıtsal ögeler olsa da çevresel birçok etken de bulunmaktadır.
Saç dökülmesinde genetik faktörler androgenetik alopesi olarak isimlendirilmektedir. Bu durum yaygın olarak erkeklerde ve menopoz sonrasında bayanlarda da görülebilmektedir. Erkeklerde saç dökülmesi daha çok şakak bölgesinde ve doruktan başlamaktadır. Bayan ve erkeklerde genetik faktörlere nazaran saç dökülmeleri farklılık gösterebilmektedir. Kalıtsal faktörler saç dökülmesinde son derece tesirli bir öge olarak tanımlanmaktadır.
Saç Dökülmesi Kalıtsal Mıdır?
Durmayan saç dökülmesi için günümüzde yaygın olarak genetik faktörler birinci sırada gösterilmektedir. Birçok farklı rahatsızlık tipinde olduğu üzere kalıtsal ögeler da saç dökülmesinde kıymetli bir münasebet olarak öne çıkmaktadır. Lakin tek başına genetik faktörler saç dökülmesinin ana nedeni olmayabilir. Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi daha birçok farklı ögeye da bağlanabilmektedir.
Günümüzde yapılan araştırmalara nazaran saç dökülmesi sorunu yaşayan erkeklerin yaklaşık yüzde 90’ı genetik faktörlere bağlı olarak saçlarını kaybetmektedir. Erkeklerde daha sık görülen bu sorunun tahlilinde ise farklı sistemler uygulanabilir. Genetik faktörlerin yanı sıra daha birçok farklı öge da saç dökülmesi sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kalıtsal faktörler saç dökülmesinde esas ögeler ortasında yer almasına rağmen çeşitli birçok öge da saç dökülmelerini tetikleyebilmektedir.
Genetik Saç Dökülmesi Düzelir Mi?
Tutam tutam saç dökülmesi nedenleri ortasında genetik faktörler birinci sırada yer almaktadır. Buna ek olarak farklı etkenler de bulunmaktadır. Saç dökülmesine karşı günümüzde birçok farklı metot uygulanmaktadır. Burada prosedür seçilirken saç dökülmesinin ana nedeninin hakikat tespit edilmesi gerekmektedir. Genetik saç dökülmesinin ise günümüzde bilinen tesirli bir tedavisi bulunmamaktadır.
Genetik ögeler öbür birçok hastalıkta olduğu üzere değiştirilmesi imkansızdır. Genetik saç dökülmesi tedavisinde farklı metotlar uygulanabilir. Bu prosedürler saç dökülmesini nispeten önlese de tam olarak tesirli olmayacaktır. Saç dökülmesinin akabinde saç ekimi ve protez saç üzere uygulamalar genetik nedenlere bağlı yaşanan saç dökülmesinde de tesirli sonuçlar verebilmektedir. Saç dökülmesi şikayetleri olanların genetik faktörler dışında çevresel faktörlere de dikkat etmeleri gerekecektir.
Saç Dökülmesinin Temel Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmesinin nedenleri ortasında genetik faktörler her ne kadar birinci sırada yer alsa da birçok farklı öge bayan ve erkeklerde saç dökülmesine neden olabilmektedir. Bu kapsamda saç dökülmesinin en önemli nedenleri kısaca şunlardır:
- Genetik faktörler (androgenetik alopesi),
- Liken planus üzere çeşitli deri hastalıkları,
- Psikolojik ve gerilime bağlı etkenler,
- Troid hastalıkları üzere hormon düzensizlikleri,
- Gebelik devrinde yaşanan horman dengesizlikleri,
- Anemi,
- Vücutta demir, çinko üzere çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliği,
- Yanlış saç bakım uygulamaları,
- Yetersiz ve sıhhatsiz beslenme, yeme içme alışkanlıkları vb.
Saç dökülmesi tek bir ana nedende bağlı olarak ortaya çıkmaz. Günümüzde bilhassa gerilim ve gündelik hayattaki birtakım alışkanlıklar saçlarda önemli bir dökülme problemini da ortaya çıkarabilir. Bu cins durumlara karşı evvelce tedbir almak ve alışkanlıkları değiştirmek büyük oranda saç dökülmelerinin önüne geçebilmektedir. Kalıtsal faktörler saç dökülmesinde ne kadar tesirli sorusuna karşılık olarak kalıtsal faktörler saç dökülmesinde en tesirli ögedir. Lakin dökülmeye sebebiyet veren çevresel birçok faktör de ortaya çıkacaktır.
Saç Dökülmesi Önlenebilir Mi?
Avuçla saç dökülmesi üzere önemli düzeylerde seyreden saç dökülme sorunlarını önlemek için geç kalınış olabilir. Fakat tekrar de gündelik ömürde bireylerin birtakım ufak değişiklikler yaparak saç dökülmesi şikayetlerinden kurtulmaları da mümkündür. Saç dökülmesini önlemek için öncelikle saç bakım rutinlerini gözden geçirmeniz gerekecektir. Buna ek olarak öbür birçok alışkanlıkta da değişiklik yapılabilir.
Saç dökülmesini önlemek için şu teknikler uygulanabilir:
- Beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir. Bilhassa omega 3 bakımından varlıklı besinler tüketilmelidir.
- Vitamin ve mineral alımı günlük ülkü ölçüde olmalıdır.
- Stresten uzak bir ömür usulü benimsenmelidir.
- Perma, fön, saç düzleştirici, kimyasal saç şekillendirici üzere uygulamalardan kaçınılmalıdır.
- Saç tipine uygun kaliteli şampuan ve saç bakım eserleri tercih edilmelidir.
Saç bakım rutinlerinde ve beslenme alışkanlıklarında yapılacak ufak değişimler bile saç dökülmesinin önüne geçilmesinde son derece tesirli olacaktır.
Ne Kadar Saç Dökülmesi Tehlikelidir?
Günde 300 tel saç dökülmesi üzere şikayetler saç dökülmesi sorunun önemli bir boyuta ulaştığını göstermektedir. Günlük süreçte yıkama ve tarama sonrasında dökülen saçlar birçok vakit hayat döngüsünü tamamlamış saçlardır. Bu halde günlük olarak 100 saç teline kadar dökülen saçlar olağan kabul edilmektedir. Bu tıp durumlarda 8 – 10 haftaya kadar yerlerine çabucak yenileri gelmektedir.
100 saç telinden daha fazla saç dökülmesi sıkıntılarında ise durum ciddileşmektedir. Günde 100 telden daha fazla saç teli dökülen bireylerin kısa mühlet içinde saç dökülmesini önleyecek uygulamalara başvurması ve gerekli tedavilerden yararlanması gerekecektir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nedir?
Erkek tipi saç dökülmesi günümüzde yaygın bir sıkıntıdır. Kelliğin baş bölgesinin en zirve noktasından başladığını söz etmek için bu tarif kullanılmaktadır. Zirvede bulunan saçlar vakit içinde seyrelerek baş derisi açılana dek dökülmektedir. Bu cins dökülmede baş bölgesinde yuvarlak bir açıklık meydana gelmektedir.
Erkek tipi saç dökülmesinin esas nedeni genetik faktörlere bağlansa da sigara, beslenme alışkanlıkları, gerilim, vitamin eksiklikleri ve hormonal bozukluklar da saç dökülmesinde tesirli olmaktadır. Genetik faktörlere bağlı olarak androjenlerin tesiri ile ortaya çıkan saç dökülmesi erkeklerin büyük kısmında ve bayanların da yüzde 20 – 25’inde görülmektedir.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda saç dökülmesi bilhassa menopoz sonrasında sık rastlanan bir durumdur. Bayanlarda da en büyük etken genetik faktörlerdir. Bu faktörlere bağlı olarak saçlar incelir ve dökülme eğilimi ortaya çıkar. Bu durum ilerleyen vakitte kelliğe kadar gidecek süreci de başlatmaktadır. Bayanlarda bilhassa ileri yaşlarda saç dökülmesi sıkıntıları ortaya çıkmaktadır.
Demir eksikliği, kansızlık çekilmesi, özelikle gebelik devrinde yaşanan hormonal dengesizlikler, gerilim ve menopoz üzere ögeler saç dökülmesini tetiklemektedir. Bayanlarda saç dökülmesini tetikleyen bir başka etken ise saç şekillendirme alışkanlıkları ve bakım rutinleridir. Fön, röfle, perma, sık uygulanan boya üzere birçok öge saçların yıpranmasına ve daha kolay dökülmesine neden olmaktadır. Bu kapsamda saç dökülmesinin önüne geçmek için bayanların da birçok değişiklik yapmaları gerekmektedir.
Saç Dökülmesine Ne Güzel Gelir?
Saç dökülmesine yeterli gelen vitamin ve minerallerin günlük önerilen dozda destek edilmesi saç dökülmesine kıymetli ölçüde güzel gelmektedir. Ayrıyeten saç tipine uygun olarak tercih edilecek dökülmeyi önleyici şampuan ve saç bakım eserlerinin de nizamlı kullanılması tavsiye edilmektedir.
Saç dökülmesine âlâ gelen besinlerin günlük diyet listesinde kesinlikle yer alması gerekecektir. Çevresel faktörlerden saçların en az etkilenmesi için uzman tahlil tekliflerinden de yararlanılması gerekir. Kalıtsal faktörler saç dökülmesinde tesirli olan temel neden olduğu üzere çevresel birçok etken de dökülmeye neden olmaktadır. Saç dökülmesinin önüne geçmek için uzman tekliflerine nazaran hareket etmek değerlidir. Her insan farklı saç yapısına sahip olduğu için bakım teklifleri de değişmektedir.